ОЛГИН ПЕЧАТ НА БЕДЕМУ

ОЛГИН ПЕЧАТ НА БЕДЕМУ

Простор испред пешачког моста на Западној Морави, који повезује Градски бедем и Љубић, овог лета биће обогаћен скулптуром Олге Јеврић, уметнице која је рођена 1922, а преминула 2014. године

Olga Jevric 2
Olga Jevric 1
01 dimenzije skulpture slika ver 002 scaled

Иницијатива да се у Чачку постави скулптура славне вајарке постоји већ десет година и покренута је у оквиру програма Меморијала Надежде Петровић.

Монументална скулптура у јавном простору реализоваће се на основу скулптуре из 1996. године, а са Српском академијом наука и уметности, као и са ливницом коју је уметница одредила за живота, договорено је коришћење макете.

Редовна чланица Српске академије наука и уметности остала је запамћена по свом доприносу за настајање модерног и савременог израза у скулпторском стваралаштву.

Вајарка која се прва међу југословенским и српским вајарима окренула самој суштини скулптуре кроз аутентични модернизам, била је присутна на нашој ликовној сцени готово шест деценија.

Са двадесет самосталних изложби у земљи и свету (Торино, Лондон, Лидс, Загреб) и више од десет домаћих награда, Олга Јеврић припада самом врху модерне српске ликовне уметности.

Viva