НЕКОЛИКО РЕЧИ О ВРСТИ ШЉИВЕ КОЈА ЈЕ ПРОСЛАВИЛА ОВАЈ ГРАД И НАШУ ЗЕМЉУ

ЧАЧАНСКА РОДНА – ПОНОС СРБИЈЕ

Србија је у гастрономском свету позната по квалитетним воћним ракијама, за које многи познаваоци добре капљице тврде да су боље од светски познатих алкохолних брендова

Stanisa Paunovic scaled
CA Rodna 1

Србија је широм света позната по многим уметницима: великим сликарима, као што је Надежда Петровић, књижевницима попут Бранка В. Радичевића или Владислава Петковића Диса, спортистима, као што су Драган Кићановић и Жељко Обрадовић… Хуманистима као што је Др Драгиша Мишовић, војсковођама попут Војводе Степе или Мајора Драгутина Гавриловића…  

Србија је у гастрономском свету позната по доброј храни, као и по квалитетним воћним ракијама, које су постале заштитни знак овог дела Европе. Многи познаваоци добре капљице уверени су да је ракија са ових простора – квалитетнија од светски познатих алкохолних брендова.

Баш као што српске трпезе нема без домаћинске ракије, тако ракије нема без шљиве. Једна од најпопуларнијих сорти шљива од које се, кажу, прави одлична ракија, је управо – Чачанска родна, настала укрштањем Стенлеја и Пожегаче.

Ова сорта шљиве, која је призната пре готово пола века (1975), креирана је у чачанском Институту за воћарство и управо одатле је освојила свет, па се данас узгаја у многим европским земљама, чак и – на Новом Зеланду.

Творци сорте били су др Станиша А. Пауновић, др Милисав Гавриловић и др Петар Мишић.

Једном од твораца, Станиши Пауновићу, биће посвећено и предавање на Институту за воћарство, које ће бити одржано 17. маја, на платоу испред ове светски познате научно-истраживачке установе.

О раду др Станише Пауновића на Институту за воћарство и Агрономском факултету говориће његов син, др Александар Пауновић, који је наставио очеву традицију преношења знања на нове генерације својим радом на Агрономском факултету.

Директор Института за воћарство, др Дарко Јевремовић, исте вечери говориће о тренутним напорима научних радника Института и новим сортама шљива, са освртом на рад твораца Чачанске родне.

Када посветите програм Чачанској родној шљиви, онда морате и да дегустирате – не само шљиву, већ и ракију која настаје од ове сорте.

 

АНТРФИЛЕ: ИНСТИТУТ ЗА ПОНОС

Основна делатност Института за воћарство у Чачку је научно-истраживачки рад у области биотехничких наука и научних дисциплина воћарства, заштите биља, технологије биљних производа и прехрамбене биотехнологије, у оквиру програма и пројеката који обухватају углавном примењена и развојна и делом основна истраживања као основу за примењена и развојна истраживања.