АВГУСТ 2023. - ОТВАРАЊЕ ЛЕГАТА БРАНКА В. РАДИЧЕВИЋА, ОСНИВАЧА ДИСОВОГ ПРОЛЕЋА

БОЈА НЕБА

Својим животом, књижевним опусом ренесансног духа и антејске снаге, као и својим културним прегалаштвом, Бранко В. Радичевић снажно је обележио другу половину 20. века као песник, прозни писац, есејиста, стваралац за децу, антологичар, новинар, изврстан познавалац српског језика, народног живота и обичаја, културни и спортски радник. Својим целокупним делом, за које је награђен угледним признањима, сведочио је да се по инспирацију не мора ићи у свет, већ да најпре треба у очи погледати самог себе и загледати се у оно што промиче поред нас. Настојећи да Радичевићево завештање сажето у мисао да је ”завичај највиша тачка света”, Градска библиотека у Чачку је легатар његове личне библиотеке, предмета, рукописа и уметничких дела. На тај начин Градска библиотека се одужује оснивачу Дисовог пролећа.

Branko V Radicevic

Бранко В. Радичевић, председник Српске књижевне задруге, човек који је написао легендарне стихове посвећене овом граду у песми “И Морава и море”, новинар, културни радник, писац који је значајан део свог стваралаштва посветио деци, заувек је запамћен, не само као покретач Дисовог пролећа, већ и као један од оснивача Сабора трубача у Гучи.

Његово стваралаштво, у ком је ревносно величао српске јунаке из Великог рата, пример је искреног патриотизма у књижевности. Мање је познато да је Бранко В. Радичевић осмислио реч “крајпуташи” којом је означио споменике српских ратника и домаћина.

Градска библиотека ”Владислав Петковић Дис” потписала је пре две године уговор са наследницима овог великог ствараоца и преузела његову личну заоставштину: библиотеку коју чини више од 3.000 књига, многобројни рукописи, фотографије, лични предмети, Вукова и Седмојулска награда, уметничке слике и намештај.

Све је предато на трајно чување Градској библиотеци у Чачку. Легат Бранка В. Радичевића ће омогућити систематско очување, заштиту, даље проучавање и презентацију дела овог великог ствараоца.

Приликом отварања Легата Бранка В. Радичевића, драмски уметник Љубивоје Тадић извешће монодраму ”Плава линија живота” на сценама у Овчар Бањи и Чачку.

 

АНТРФИЛЕ: ЧАРШИЈА СЕ УЗБУДИЛА

Прво Дисово пролеће одржано је 13. априла 1964. године пред спомеником Дису који се налази у дворишту Народног музеја. О великом завичајном песнику Владиславу Петковићу Дису, који је заслужено добио своје ”пролеће”, беседио је Бранко В. Радичевић, а свечаности је присуствовала и Дисова супруга Христина.

”Има песника којима нема спаса. Узалуд им тражимо неслућене димензије. А Дис, враћа се из затрављених сутона. Враћа се у своје ‘пролеће’. То је највеће признање песнику утопљених душа. И сунчан глас у гробљанско-задушничкој интерпретацији његовог дела. Дис има право на своје ‘пролеће’.

Он га је добио.

Са закашњењем, како се то већ код нас чини. Али, у прави час.

Завичај се одужио песнику за невесело детињство.

Зато – хвала, завичају!”

Чачак, 13. април 1964. године