ЧАЧАК ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ БИТИ ДОМАЋИН ТРАДИЦИОНАЛНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДАНИ ФОТОГРАФИЈЕ

УМЕТНОСТ ОБЈЕКТИВА

Мајстори уметничке фотографије нашег града оставили су неизбрисив траг у историји ове уметности

M Savovic
Milenko Savovic
Vojislav Vojo Pesterac

Да ли и данас застанете пред уметничком фотографијом која је ушушкана у излогу неке галерије? Уживате ли у висококвалитетним фотографијама које се објављују у неким часописима? Мислите ли да уметничка фотографија у дигиталном добу није изгубила на значају, већ је, напротив, добила?

Уколико је одговор на бар једно од питања био ДА, онда извесно треба да одвојите време за ”Причу о фотографији”, трибину посвећену тој уметности, која ће бити одржана 21. априла. Не треба пропустити ни 21. Дане фотографије, који ће кроз четири изложбе од 29. априла до 23. маја Чачанима представити фантастична уметничка остварења.

ПОНОСНИ НА РЕЗУЛТАТЕ

Чачак свакако може бити поносан на допринос уметничких фотографа целокупној сцени бивше Југославије у другој половини 20. века и у овом веку.

Управо о томе могу да кажу организатори овог сегмента програма, мајстори фотографије Фото савеза Србије професор Бранимир Карановић, Зоран Милошевић и др Бранко Јаковљевић, као и историчари уметности Раденко Радовановић и Бранка Вучићевић Вучковић.

ТРИ ЦЕЛИНЕ

„Прича о фотографији” замишљена је као трибина са пројекцијама на којој ће се публика упознати са естетичким својствима уметничке фотографије. На трибини ће учествовати професор емеритус Универзитета уметности у Београду, Бранимир Карановић, ванредни професор на Факултету примењене уметности Александар Келић, као и чачански мајстори фотографије Војислав Пештерац и Миленко Савовић.

Други део презентације односи се на чачанску уметничку фотографску сцену, опусе и портфолија њених најважнијих и најплодотворнијих аутора.

Трећу целину чини сегмент програма који ће се фокусирати на стваралаштво чачанских мајстора фотографије – Миленка Савовића и Војислава Пештерца. Тиме ће се најавити и њихове ауторске ретроспективне изложбе које ће бити реализоване током године у којој је Чачак национална престоница културе.

АНТРФИЛЕ: 21. ДАНИ ФОТОГРАФИЈЕ У СРБИЈИ

Овогодишњи празник фотографије посвећен је у потпуности Војиславу Пештерцу и његовој ретроспективној изложби ”Невидљиви људи”.

Овај велики ауторски пројекат чине четири сегмента са по тридесетак фотографија великог формата од 60x80cm до 200x100cm.

– Први сегмент пројекта посвећен је архитектури Валенсије и биће приказан у средњем холу Културног центра Чачак.

– Други сегмент под називом ”Невидљиви људи” биће изложен у Фабрици хартије ”Божо Томић” у Чачку.

– Трећи део изложбе који ће бити приказан у горњем холу Културног центра Чачак носи назив ”Чачанске и остале рефлексије”.

У простору клуба Културног центра Чачак биће изложене фотографије сегмента ”Живот – портрет – породица”.

АНТРФИЛЕ: МАЛЕ ТАЈНЕ ВЕЛИКИХ МАЈСТОРА

У оквиру изложбе ”Невидљиви људи” мајстор фотографије Војислав Пештерац ће, у сарадњи са Центром за културу одржати и истраживачко-едукативну фотографску трибину посвећену стварању креативне фотографије. То ће бити права прилика да ова уметност добије нове поклонике.

Vojislav Vojo Pesterac Istinita prica 8870
Vojislav Vojo Pesterac Istinita prica
Vojislav Vojo Pesterac Senke grada
Vojislav Vojo Pesterac Susret