ТАКО ДРУГАЧИЈИ, А ТАКО ДОБАР – ФЕСТИВАЛ ПРИЧА – 15. - 18. ЈУН – "ЖЕЛОВО" ИГРАЛИШТЕ

ПИВО, РОК И ЧАЧАК

И ове године Фестивал ПриЧа окупиће сјајне бендове, као и музичаре који се баве и другим врстама уметности

PRiCA 1
PRiCA 2
PRiCA 3

Нови Сад има EXIT. Врњачка Бања има Love Fest. Крагујевац – Арсенал Фест. Зајечар има Гитаријаду. А Чачак? Чачак има свој фестивал: Прича. Или је боље да напишемо ПриЧа, јер је реч о пиву, року и Чачку.

Није чудно што историја каже да су Чачак, Краљево и Крагујевац колевка rock&rolla у Шумадији. Чачак је један од првих градова у бившој Југославији који је још 1962. године имао свој рок бенд – Беле вишње. 

Очеви рок музике у граду на Морави били су: гитариста Александар Славковић Гуштер, Стево Радовић, Мухамед Хукић, Слободан Пајић Пајо, Зоран Сокић и Предраг Радоњић Жеки.

На првој Београдској гитаријади 1966. године у полуфиналу били су први, а на финалној вечери незаслужено седми, јер, како дозволити тамо неким момцима из провинције да засијају? На другој Гитаријади освојили су треће место са својим ауторским песмама, у конкуренцији Силуета, Елипси, Златних дечака, Црних бисера… Бендова који су тада жарили и палили Југославијом.

Захваљујући Белим вишњама, појавили су се и многи други бендови: Звечарке, Црне мамбе, Сребрне сенке, Дечаци са Мораве, Хермелини (прва група Боре Ђорђевића који је у овом бенду свирао бас гитару и певао)

А САД МАЛО О ПРИЧИ

Традиционално дводневни фестивал који је основан пре 11 година, стално је мењао локације на којима се одвијао: од Улице Браће Глишића, преко Градског трга и Градског парка, до Ремонтовог игралишта. Мењао је и форму и извођаче и садржаје и покушавао за сво то време да буде оригиналан, другачији и занимљив.

Зашто? Зато што је, како кажу оснивачи, чланови Удружења „Прича“, „Rock&Roll улица, гаража, кров зграде, урбана прича“. И… У томе су успели. ПриЧа је прави урбани рок фестивал.

Још од првог (или је боље рећи „нултог“) фестивала, када су се међу гостима нашли Драган Албић Биска и Радомир Михајловић Точак, ПриЧа је мењала атмосферу. Захваљујући непланираном наступу пред чачанском публиком Точак је 2012. године окупио групу Смак у оригиналном саставу и изашао пред публику после 21 године.

Фестивал је наставио свој живот  2016. када су се окупили Александар Раковић, Зоран Ненадовић и Владан Јовановић, који заједно са Градом Чачком поново активирали фестивал ПриЧа.

А САДА, НЕШТО САСВИМ ДРУГАЧИЈЕ

С правом се може рећи да не постоји значајнији српски бенд који није наступио на фестивалу ПриЧа.

Бркови, Инспектор Блажа и кљунови, Ритам нереда, Исказ, Неле Карајлић, Коља и гробовласници, Хладно пиво, Парни ваљак, Рибља Чорба, Бајага и Инструктори, Кербер, 357, Дејан Цукић и Спори Ритам Бенд, Партибрејкерси, Мањифико, Одговор, EКС Револвери, Пера и Ложачи, Неверне бебе, Ван Гог, Бјесови, Одговор, Ortodox Celts, Гоблини, Ничим изазван, Електрични оргазам, РНДМ, Трећа смена, Јурка, КБК и многи, други дали су свој део приче за ПриЧу…

А ове године? Ове године нећемо само слушати најпознатије бендове из земље и региона, већ и сјајне демо-бендове који ће се борити за своје место под сунцем.

Бавићемо се и књигама о музици: представиће нам се Живко Ивковић са књигом „Проза онлајн“, упознаћемо се са најновијом „Македонском рок енциклопедијом“ Тошета Филиповског, као и са књигом о Бобу Дилану Ивана Потића…

Ако желите да се током фестивала дружите са легендама кошарке – наравно – морате доћи на ”Желово” игралиште. Тамо ће вас чекати Жељко Обрадовић, Јерков,  Драган Кићановић…

АНТРФИЛЕ:

ИЗЛОЖБЕ И ПРОМОЦИЈЕ

Давор Гобац, легендарни фронтмен групе Психомодо поп представиће се својом изложбом цртежа „Волим цртане филмове“.

Незаборавни Зоран Предин, spiritus movens словеначког бенда „Лачни Франц“ и признати кантаутор, представиће своју књигу „Главом кроз зид“

На овогодишњем Фестивалу ПриЧа своје фотографије на изложби представиће наш суграђанин Александар Алемпијевић.

Апсолутну посластицу представља свакако самостална изложба рок фотографија нашег светски познатог и признатог уметника Брајана Рашића.

АНТРФИЛЕ:

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Четвртак, 15. јун 2023.

Лустери – Аранђеловац
Ариго Саки – Београд
Никола Радовић,  Јанко Ћирковић и бенд – Чачак
King Foo – Словенија, Љубљана
Стерео банана – Ниш
Раскид 13 – Панчево
Црвени картон – Крушевац

Петак, 16. јун. 2023.

Ружичасти слонови – Чачак
White Head – Ријека, Хрватска (гости: Радомир Михаиловић Точак, Слободан Стојановић Кепа и Зоран Милановић – чланови групе СМАК)
Бјесови – Горњи Милановац
Ван Гог  – Београд
Време чуда – Београд

Субота, 17. јун 2023.

Рок апотека – Нови Сад
Аеродром –Хрватска
Зое кида – Београд
Бомбај штампа – Словенија
Самостални референти – Београд

Недеља, 18. јун 2023.

DJ Shuky 
DJ Cosmo MI
DJ Теодора
DJ Кућна музика
DJ Лаг
DJ Ranchatek

 

*** Ovo su fotografije sa Festivala PRiČA 2021.
Autor fotografija: Marina Pešić (Moć muzike)

PRiCA 4
PRiCA 5
PRiCA 6