ЧАЧАК 22. МАЈА ОДАЈЕ ПОЧАСТ СОЊИ САВИЋ

(НЕ)ПРИХВАЋЕНА

Један од најцењенијих и најтраженијих позоришних редитеља, Андраш Урбан, прихватио се задатка да режира представу посвећену Соњи Савић и да на свој начин ода почаст фантастичној глумици која је рођена у нашем граду.

NEPrihvacena

Представу, коју у копродукцији раде Битеф театар и Градско позориште Чачак, биће названа једноставно “Соња”, а у реализацији, осим Урбана, учествоваће и Ведрана Божиновић као драматуршкиња, Селена Орб као костимографкиња, ауторка музике за представу биће Ирена Поповић Драговић, а Урбан ће, уз режију, потписивати и сценографију.
“Мислим да је Соња један од својих последњих наступа имала код нас у суботичком позоришту ”Костолањи Деже”. Биће то прича о изгубљеним генерацијама и талентима, о томе како на овим просторима постојимо само до одређене границе, а онда се све самеље у нешто”, рекао је Урбан.
Урбанов театар је ангажован и окренут савременим друштвеним темама, а стручњаци се слажу да је његово дело јединствена појава у нашој новијој позоришној историји. Овај уметник дипломирао је код Боре Драшковића на Академији уметности у Новом Саду, и добитник је бројних награда: од оне назване по Бојану Ступици, преко награда на Битефу и Стеријином позорју, као и у региону (Инфант, MESS, Фестивал алтернативног театра Мађарске…)
Соња Савић, ретко талентована, препознатљива по свом баршунастом гласу, почела је глумачку каријеру са 16 година дебитујући у филму „Лептиров облак“. Са 21 годином дипломирала је глуму на Факултету драмских уметности у Београду у класи Миње Дедића, заједно са Светиславом Булетом Гонцићем, Бранимиром Брстином, Жарком Лаушевићем, Зораном Цвијановићем…
Прву велику награду, Златну арену на фестивалу у Пули, добила је за улогу у филму „Шећерна водица“ 1984, а годину дана касније освојила је Европу наградом на фестивалу у Венецији за улогу у филму „Живот је леп“.
Њене креације у филмовима „Ми нисмо анђели“, „Увод у други живот“, „Ни на небу ни на земљи“ и „Урнебесна трагедија“ и данас служе за пример млађим нараштајима.
Захваљујући Соњиним бравурама, словеначки филм „Хлеб и млеко“ Јана Цвитковича у Венецији је награђен Златним лавом, а за улогу у филму „Југ-Југоисток“ Милутина Петровића 2005. године, Соња је добила награду на београдском ФЕСТ-у.
Пред крај свог живота играла је у неколико епизода серије „Вратиће се роде“, а последњу улогу остварила је у хорор-комедији о некрофилији „Забрањена љубав“ Момчила Прерадовића. Филм је приказан 2009. године, после Соњине смрти.