Program Prestonice kulture za maj: Premijera predstave o Sonji Savić, koncerti, izložbe, otvaranje Muzeja poezije…

Program - Maj 1

ČAČAK – Čačanska publika i gosti grada u maju će moći da prisustvuju veoma raznovrsnim i kvalitetnim programima iz različitih oblasti umetničkog izraza.

Već 10. maja u izložbenom prostoru Galerije “Risim“ biće upriličeno otvaranje izložbe slika i crteža “Čačak koga nema: Risim i Ćirke protiv zaborava“.

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ od 11. do 17 maja organizuju turneju festivala “Slobodna zona“, jednog od najznačajnijih festivala angažovanog filma u jugoistočnoj Evropi.

Program Maj 2

Ljubitelji likovne umetnosti uživaće u tradicionalnoj godišnjoj izložbi “Prolećni anale“, čije je otvaranje zakazano za 12. maj u Kulturnom centru Čačak.

Za 16. maj zakazano je predavanje dr Predraga Dragutinovića “Hrišćanski identitet u prošlosti i danas“, u sali Startap centra.

Čuvena naučna institucija Institut za voćarstvo Čačak 17. maja organizuje predavanje, prezentaciju i degustaciju pod nazivom “Čačanska rodna“.

Program Maj 3

Od 18. do 20. maja u Kulturnom centru održaće se Festival kulturnih centara Srbije.

Ljubitelje popularne kulture i rokenrola, a pre svega poštovaoce muzičkog opusa kultnog autora Nika Kejva u petak, 19. maja, očekuje prijatne iznenađenje u vidu koncerta sastava “The Cave Dogs“, koji izvodi obrade pesama australijskog muzičara. Ovaj program odvija se u okviru 60. Disovog proleća.

Multimedijalni progam “Korzo i pijaca uspomena“ održaće se dan kasije, 20. maja, na platou ispred Galerije Risim.

Program Maj 4

Centralni događaj u maju svakako je premijera pozorišne predstave o Sonji Savić, koja će se održati 22. maja na velikoj sceni Kulturnog centra Čačak. Reditelj predstave o Čačaniki koja je bila zvezda jugoslovenske kinematrografije je Andraš Urban.

U gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis“ 25. i 26. maja održaće se završne svečanosti ovogodišnjeg Disovog proleća. Program podrazumeva dodelu nagrada, kao i otvaranje izložbe “60 Disovih godina“.

Program Maj 5

U Gradskoj biblioteci 26. maja biće otvoren Muzej poezije, kojom prilikom će biti izveden Poetski kabare.

Krajem meseca, 27. maja, u organizaciji Instituta za voćarstvo održaće se festival “Dooobra!“, povodom uvrštavanja rakije šljivovice na UNESKO listu. Ovaj program počinje u 16 sati.