Premijera predstave “Krajputaši – Plava linija života“ ipak u Gradskoj bobllioteci

Krajputasi - Plava linija 1

Premijerno izvođenje predstave “Krajputaši ‒ Plava linija života“, prema tekstu Branka V. Radičevića, održaće se u četvrtak, 31. avgusta sa početkom u 18 časova, u Velikoj sali Gradske biblioteke Čačak.

Predstava je realizovana u organizaciji Gradske biblioteke Čačak i projekta “Čačanska rodna“. Režiju potpisuje Ružica Anja Tadić, igraju Ljubivoje Tadić, Jelena Tjapkin i Marta Mikić, dok se za muziku pobrinuo Aleksandar Alempijević.

Pre tačno četiri decenije, Tadić je zajedno sa profesorom Predragom Bajčetićem postavio svoju diplomsku predstavu “Krajputaši 1804‒1918“, inspirisanu Radičevićevom knjigom “Plava linija života“. Od 26. maja 1984. odigrana je 326 puta, što je čini najviše puta izvedenom diplomskom predstavom u istoriji Fakulteta dramskih umetnosti.

  • Igrao sam je još dva puta toliko, izvodeći odlomke, u različitim oblicima i formama. Predstava je umnogome odredila moj put stvaraoca i prikazivača, ideju da se bavim literaturom, da igram u pozorištu koje dugovečno gradi odnos sa publikom i ostaje u pamćenju – rekao je Ljubivoje Tadić povodom nove dramatizacije.

Ružica Anja Tadić, reditelj, objašnjava da su krajputaši su spomenici podignuti onima kojih više nema i kojima se ne zna grob ili su sahranjeni daleko od svoje kuće.

  • Na epitafima klesari uklesaše raznorodne zgode i nezgode, u ime pokojnika i ožalošćenih. Važno je pomenuti koliko je svaki od njih pojedinačan, a istovremeno i zajednički, dakle krajputaš je svojevrsni medijum za društvo. Branko V. Radičević je književnik kome posthumno, beskrajno zahvaljujemo za istraživački rad, jer bez njega ova predstava ne bi mogla da nastane. Ispred Apolonovog hrama u Delfima stoji natpis “Spoznaj samoga sebe“. Ideja je da, uz pomoć odabranih epitafa sa krajputaša i stihova Brankove poezije, svako ima priliku da iskusi spoznaju kroz zajednički čin gledanja predstave – navela je Tadić.

Prvobitno je bilo planirano da premijera ove predstave bude izvedena u Amfiteatru u Ovčar Banji, ali je iz produkcijskih razloga ta odluka promenjena.