Otvorene dve značajne izložbe u sklopu “Čačanke rodne“

????????????????????????????????????

Dve veoma zanimljive izložbe otvorene su 6. aprila u Čačku, kao deo aprilskih kulturnih događaja projekta “Čačanska rodna“ – Nacionalne prestonice kulture. Reč je o izložbama “Prostranstva ljubavi“ Irene Lagator Pejović u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ i “Art dijalog (Umetnost sa društvene margine)“, autora Božidara Plazinića u Kulturnom centru Čačak.

Izlozba Prostranstva ljubavi u galeriji Nadezda Petrovic foto BUS PLUS PRODUKCIJA 3

U Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović otvorena je izložba “Prostranstva ljubavi’“ Irene Lagator Pejović u znak sećanja na nacističko bombardovanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine, kada je stradalo preko 600.000 knjiga, rukopisa, povelja, dokumenata, novina, periodike… Izložba je deo programa “Nagrađeni na Memorijalu“ i priređuje se u okviru jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Branislav Dimitrijevic Branko Calovic Prostranstva ljubavi foto BUS PLUS PRODUKCIJA

Na otvaranju su govorili Branislav Dimitrijević i Mirjana Šijačić-Nikolić, dok je izložbu otvorio direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović. Kustosi izložbe su Patricja Rilko i Julka Marinković. Izložba traje do 20. maja, a ulaz je slobodan.

Izlozba Prostranstva ljubavi u galeriji Nadezda Petrovic foto BUS PLUS PRODUKCIJA 9

U Kulturnom centru Čačak umetnici iz marginalizovanih grupa prikazali su svoje radove u okviru izložbe “Art dijalog (Umetnost sa društvene margine)“, autora Božidara Plazinića. Otvaranju su, pored autora, prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti Miroslav Petković i Branko Ćalović, programski direktor projekta Srpske prestonice kulture 2023 i direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Izlozba ART DIJALOG foto BUS PLUS PRODUKCIJA 10

Uz vođstvo značajnog srpskog i čačanskog slikara i umetnika Bože Plazinića, okupljeni oko Centra za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture “Krug“ kreirali su izložbu radova realizovanih kao socijalno angažovan umetnički koncept, u saradnji sa društveno osetljivim grupama.

Izlozba ART DIJALOG foto BUS PLUS PRODUKCIJA 7

Foto: Bus plus produkcija