Otvorena izložba “Namerno-Nemarno“ Vladimira Perića – Talenta

Talent 3

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku otvorena je izložba pod nazivom “Namerno – nemarno“ autora Vladimira Perića – Talenta. Izložba je realizovana kao Nagrada Galerije na 30. Memorijalu Nadežde Petrović koju je Perić dobio za umetničku instalaciju “Karantin za ptice“, postavljenu u Gradskom parku u Čačku gde se i danas nalazi.

Izložbu su otvorili direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović i dr Milena Jokanović, čiji će se tekst naći u katalogu izložbe.

Talent 2
  • Vladimir Perić – Talent je multimedijalni umetnik prisutan na umetničkoj sceni već četiri decenije. Radove je predstavljao pod pseudonimom Talent do 1996. godine, zatim osniva i izlaže u okviru grupe Talent Factory do 2006. godine kada se posvećuje projektu “Muzej detinjstva“ i drugim radovima koje izlaže pod svojim imenom. Izlagao je na više od 80 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu a zahvaljući učešću na Memorijalu Nadežde Petrović, večeras otvaramo njegovu samostalnu izložbu u našoj Galeriji. Ovo je prilika da se umetniku zahvalim na vrlo povećenom radu na postavci izložbe zbog čega ona večeras izgleda baš ovako. Izložba “Namerno – Nemarno“ između ostalog i na jedan duhovit i promišljen način prikazuje izložene radove o čemu ćemo više saznati od dr Milene Jokanović, naučne saradnice na odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu – rekao je Branko Ćalović na otvaranju izložbe.
Talent 5

Milena Jokanović istakla je da posle četiri decenije umetnika na sceni, kada nam kaže da je namerno nemaran i sporedno – usporedan – što je naziv njegove prethodne izložbe koja bi trebalo da na kraju bude triptih, (sada svedočimo drugoj izložbi), ipak shvatamo da ovde zapravo ništa nije nemarno ni sporedno.

Talent 1
  • Ako razmišljamo o Muzeju kao nekakvoj instituciji koja je paralelna sve vreme Perićevoj praksi, onda je meni zanimljivo da promišljamo koliko te naizgled sporedne odnosno, male i mikro istorije koje se nalaze u ovom svojevrsnom kontraarhivu i ogromnom privatnom muzeju sada zapravo govore o svim tim odbačenim ličnim povestima koje su se u ovom jako turbulentnom društvu, koje stalno menja ideologije i sisteme vrednosti, na kraju našle kod Perića a ne na krajnjem otpadu u potpunom zaboravu. Meni je baš veliko zadovoljstvo da iz te perspektive mislim o Perićevom radu kao o svojevrsnom kabinetu čudesa koji nas u stvari vraća nama samima i našim ličnim istorijama i vrednostima – navela je ona.
Talent 6

Izložba će biti otvorena do 20. januara.