Otvorena izložba “Nadežda – Savremenici – Sledbenici“

Nadezda savremenici

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ povodom Dana državnosti Republike Srbije otvorena je izložba “Nadežda – Savremenici – Sledbenici“.

Izložbu su otvorili direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović i autor i kustos izložbe Daniel Mikić.

Ćalović je istakao da je ova izložba deo projekta Nacionalne prestonice kulture “Čačanska rodna 2023“ i veliko finale obeležavanja jubileja – 150 godina od rođenja slavne Nadežde Petrović.

On je napomenuo da je svojevrsna obaveza ustanove koja nosi ime Nadežde Petrović da istražuje i rasvetli njenu kompleksnu ličnost, prevashodno kroz Memorijal Nadežde Petrović a zatim i ovakvim studijsko-tematskim izložbama.

  • Pred nama je više od pedeset radova umetnika iz zbirki Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, čije je različite stilove i tehnike autor izložbe uspeo, u jednoj široj korelaciji, da poveže sa Nadeždinim promišljanjima i umetničkim stvaralaštvom. Pored pomenutih radova iz fonda Galerije postoji i jedna ekluzivnost ove izložbe – u Spomen sobi Nadežde Petrović nalazi se slika “Venecija“ koju smo za ovu izložbu pozajmili od privatnog kolekcionara i koja se prvi put izlaže u javnosti – naveo je Ćalović.

Po rečima Daniela Mikića, izložba predstavlja pogled kroz dela iz zbirki Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, počevši od njenih autorskih radova, preko dela Nadeždinih savremenika, a zatim i sledbenika.

  • Predmet ove analitičke izložbe jesu umetnici kao istraživači. Oni svojim delom daju prvu i poslednju reč što se vidi u radovima koji su rezultat imaginacije, inovativnosti traganja, razumevanja i, konačno, modela realizacije u umetničkom izražavanju. Njihovi trendovi, refleksije na svetske tokove dovoljni su za efikasan rad i predstavljanje u javnosti. Izlaskom umetnika na evropsku scenu, a izdvajam samo nekoliko: Tabaković, Lubarda, Damnjan, Peđa Milosavljević, Veličković, Kulmer, Murtić, Cile Marinković, Anica Vučetić, DeStil Marković, nastaje vidljivija umetnička scena 20. do početka 21. veka. Koncepcijski, ova postavka je celovita predstava događanja na srpskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni promatrana isključivo kroz problematiku likovnog i vizuelnog – forma, boja, svetlost, materija, konstrukcija, koncept, angažovanost, multimedijalnost – istakao je Mikić.

Izložba “Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ je pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije “Nadežda Petrović“. Postavka pored Nadeždinih slika sadrži dela još 52 autora, koja jasno ukazuju na njen umetnički uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila u izložbenom prostoru Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ i Galerije “Risim“. Tokom trajanja će biti organizovana stručna vođenja, predavanja kao i promocija publikacije vezane za izložbu.