Otvorena izložba “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“

Modernost i nacija 4

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ dana je svečano otvorena izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“, autora prof. dr Igora Borozana i prof. dr Lidije Merenik. Izložba je realizovana povodom 150 godina od rođenja velike srpske slikarke i rađena je u saradnji sa Narodnim muzejem Srbije na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije.

Modernost i nacija 1

Izložba prati razvoj Nadeždinih slikarskih ostvarenja kojima je zauzela mesto jednog od ključnih protagonista moderne u srpskoj istoriji umetnosti.

Osim umetničkih dela iz zbirnih fondova Galerije i Narodnog muzeja, na izložbi su zastupljeni radovi iz kolekcija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Kao poseban segment, koji su realizovali kustosi Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, izložbu prati i inkluzivna izložba prilagođena slepim i slabovidim licima, priređena u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba, Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske i Muzejem savremene umjetnosti u Banjaluci.

Modernost i nacija 2

Direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović naglasio je da smatra da je grad Čačak raznovrsnim programima posvećenim ovom jubileju doprineo da se dostojno oduži ogromnom Nadeždinom trudu.

  • Nadežda Petrović je umetnica koja je prizore srpskog predela prenela u savremene tokove evropske umetnosti, umetnica čije slike znače definitivan raskid sa tradicionalnim slikarstvom, izborila se za slobodu u stvaranju kojoj je težila, a ličnim primerom pokazala beskompromisnost u borbi za slobodu i čast sopstvenog roda. Danas, na njen 150-ti rođendan u ime svojih kolega i u svoje lično ime obećavam da ćemo i dalje ostati na Nadeždinom putu – rekao je Ćalović.
Modernost i nacija 5

Izložba je otvorena u vreme održavanja manifestacije „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tema „Živo nasleđe“, kojom se ispituje kako je jučerašnje nasleđe postalo današnje i kako to nasleđe zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje može biti sačuvano za buduće generacije.

  • Predstavljamo vam tematsku raznovrsnost Nadeždinog stvaralačkog izraza zanosvanog na konceptutualnom pristupu autora da je moderna u srpskoj umetnosti stvorena zahvaljujući Nadeždinom individulanom delovanju 1905. godine a da je svoj vrhunac imala u ostvarenjima slikarske pariske i postpariske faze između 1910. i 1914. godine. Sve to jasno i nedvosmisleno možete videti na izložbi koju ćemo upravo otvoriti. Ona oslikava bogat Nadeždin slikarski opus visko ga postavnjajući u koncept jugoslovenskih modernističkih i evropskih stremljenja, jednako kao i u okvire u kojima je živela i delovala i koji su odredili njenu ličnost i njeno stavarlaštvo – rekla je direktorka Narodnog muzeja Srbije – Bojana Borić Brešković
Modernost i nacija 3

Izložbu je svečano otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

  • Njena sveukupna ličnost jedna je od najsjajnih zvezda u bogatom sazvežđu srpske istorije i kulture. Jedinstven slikarski dar upotpunila je humanitarnim radom i istinskim patriotizmom čime je u našem narodu zaslužila svakako najviši stepen poštovanja. Životni i umetnički kredo Nadežde Petrović pravi su primer iskrenog rodoljublja, ispravnog shvatanja načela opšeg dobra i žrtvovanja pojedinca za svoj narod i svoju državu. Njena socijalna angažovanost u doba ratova koji su zadeseli Srbiju i za vreme njih, postala je etalon za prevazilaženje najtežih životnih okolnosti i iznalaženje stvaralačkih motiva u njima – istakla je ona.
Modernost i nacija 6

Nakon otvaranja izložbe u novom Amfitetru Galerije, još jednom infrastrukturnom unapređenju kulture grada koje je rezultat projekta Prestonica kulture Srbije, upriličena je i monodrama o Nadeždi Petrović ,,Nenapisana pisma“ u izvođenju glumice Narodnog pozorišta Vanje Milačić, a po tekstu Milkice Miletić.

Modernost i nacija 7

Izložba je u gradu na Moravi otvorena do 25. novembra 2023. godine.