Otvorena izložba “Alone Out There“ Glorije Gamer u okviru “Sonjinog septembra“

Glorija Gamer - Otvaranje 3

Nakon otvaranja izložbe autorke Marjam Tefakori, projekat ,,Sonjin septembar“ je nastavljen još jednom – izložbom austrijske autorke Glorije Gamer, dobitnice nagrade ,,Sonja Savić“ iz 2022. godine.

Glorija Gamer Otvaranje 1

Glorija Gamer se čačanskoj publici i stručnoj javnosti predstavila samostalnom izložbom – multimedijalnom prostornom instalacijom “Alone Out There“ u izložbenom prostoru Galerije ,,Risim“.

Izložbu su otvorili kustos projekta ,,Sonjin septembar“ Predrag Živković, autorka izložbe Glorija Gamer i filmski kritičar i izvršni urednik časopisa Jugoslovenske kinoteke Jovan Marković.

Zadovoljstvo mi je da u ovoj našoj maloj sredini umetnici mogu da realizuju neke svoje ideje i zamisli koje nisu možda uvek moguće u nekim drugim galerijama. Želimo da im pružimo upravo ono što Sonja nije imala kada se bavila onom umetnošću kakvom se bavila posle svoje sjajne filmske karijere. Mi pružamo mladim umetnicima uslove da rade, podržavamo i afirmišemo taj umetnički angažman koji je vrlo bitan i čini suštinu bavljenja umetnošću. Dakle, da umetnici uoče i izdvoje one stvari koje su goruće, koje su vrlo bitne za trenutak u kojem se nalazi čovečansto i da o tome pričamo. Teme su univerzalne, prošli put smo pričali sa Marjam Tefakori o položaju žena u društvu u Iranu koji jeste daleko, ali položaj žena u ovom društvu nije tako daleko u odnosu na Iran. Postoji prostor da se o tome priča, da se o tome razmišlja i postavi pitanje a da se svi mi trudimo da damo neki odgovor – izjavio je Predrag Živković.

Glorija Gamer Otvaranje 4

Prema njegovim rečima, Glorija Gamer govori o velikoj dilemi koja je jako aktuelna, a to je razlika između digitalnog i analognog sveta.

Dok smo mi još u nekom međustanju između ta dva, digitalna era je već nastupila – samo što se možda mi opiremo tome. Postavlja se pitanje kako će se čovek snalaziti u digitalnom svetu i kako će uopšte funkcionisati ovaj svet u kome se nalazimo, realni i taj digitalni koji je možda i stvarniji nego ovaj naš u kome živimo. Zahvaljujem se umetnici što je tu, što je provela dragocenih mesec dana u našem gradu da nam omogući ovakvu izložbu. Nadam se da će ovo naše novopokrenuto malo bijenale svojim kvalitetom, ako ne svojim obimom uskoro dostići veliko koje se održava svakog drugog septembra – Memorijal Nadežde Petrović – istakao je Živković.

Glorija Gamer Otvaranje 2

Glorija Gamer se u svom obraćanju zahvalila svima koji su došli na otvaranje izložbe, a zatim i na gostoprimstvu, boravku i organizaciji izložbe i celoj Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“.

Zahvaljujem se i na umetničkoj slobodi da realizujem izložbu potpuno po svojoj zamisli. Velika mi je čast što se nalazim u ustanovi koja baštini dela i tradiciju Sonje Savić i Nadežde Petrović i što sam u prilici da na neki način budem povezana sa njima – rekla je Gamer.

Glorija Gamer Otvaranje 6

Nakon otvaranja izložbe usledio je razgovor sa autorkom i publikom koji je vodio Jovan Marković, filmski kritičar iz Jugoslovenske kinoteke, čiji će se tekst takođe naći u katalogu manifestacije, a koji se takođe obratio prilikom otvaranja izložbe.

Ja nisam prvi put ovde i zaista mislim da je ovo jedna od značajnijih manifestacija ovog tipa, barem za mene lično, jer mislim da je bavljenje eksperimentalnim ili alternativnim filmom koji nema veliku vidljivost i podršku, ali ništa manje nije umetnički relevantan, dragoceno i da to treba stalno isticati – naveo je Marković.