Otvaranje izložbe “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“

Nenapisana pisma BG 6

Povodom 150 godina od rođenja velike srpske slikarke, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ i Narodni muzej Srbije organizuju otvaranje izložbe “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“, u sredu, 11. oktobra u 13 sati.

Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Izložbu čini izbor od 50 slika iz opusa Nadežde Petrović koji je podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza. Publika tako dobija priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, sve do dela koja nastaju u Parizu i potom u ratnom periodu, a kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobedu moderne slike. Takođe, upoznajemo je i kao prvu ženu fotografa sažetim izborom fotografija kojima je Nadežda dokumentovala stvarnost i događaje čiji je neposredni svedok i učesnik bila i sama.

Nakon otvaranja izložbe u amfiteatru Galerije u 14 časova biće izvedena monodrama o Nadeždi Petrović pod nazivom “Nenapisana pisma“. Predstavu je režirala Nataša Radulović po tekstu “Nenapisana pisma“ Milkice Miletić, dok Nadeždu Petrović tumači prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić.