Oslikavanje stotog murala pod okriljem DUK festivala

Foto: Bus pus produkcija

U dvorištu Osnovne škole “Vuk Karadžić” u četvrtak će biti obeleženo oslikavanje stotog murala u Čačku pod okriljem DUK festivala.

Simbolično, jubilarni mural nastaje na istom zidu škole na kome je oslikan prvi mural u sklopu DUK festivala 2015. godine.

Dani urbane kulture u Čačku ove godine okuplja afirmisana imena street arta – od Japana do evropskih i zemalja regiona, kao i Srbije. Oslikavanje fasada na 12 različitih gradskih lokacija dešavaće se gotovo čitavih mesec dana – od 15. maja do 20. juna.

Među učesnicima DUK-a su Francuz Stom 500, Kartel iz Nemačke, te BakiBaki iz Japana. Iz Austrije dolaze i artisti Hnrx i Perkup, kao i njihovi susedi Švajcarci Wandart, Guthings i Home 87. Zidove Čačka ovog proleća i leta oslikavaće i etablirani crtači iz Hrvatske – Tužni Marin, Sarme, Chez, Erol Sjajni i Poster.

Mural Bus 2
Foto: Bus pus produkcija

U Čačku će se naći i street art ekipa iz Bosne i Hercegovine – Zian i Karla. Takođe, ove godine DUK će ugostiti i učvrstiti saradnju sa različitim street art organizacijama – mostarskim Udruženjem Rezon (Street Art Festival Mostar), kao i NVO Obojena klapa (FASADA festival). Program domaćih umetnika čine duo evropskog glasa Sobekcis, potom TKV, Marg, Peđa T8, Jana, Bart, Risk, Zmaja, Kusha Chicks, kao i koosnivač DUK-a, Endo.

Murali će u stilskom smislu biti raznoliki – od ilustracije do realizma. Osim jubilarnog stotog murala na OŠ “Vuk Karadžić“, posebno će se istaći mural Nadežde Petrović sa božurima povodom 150 godina od njenog rođenja, kao i čuveni silosi u centru grada.