Od ponedeljka do srede Festival evropskog filma u Čačku

Festival evropskog filma

Od ponedeljka do srede (8.-10. maja) u velikoj sali Kulturnog centra biće održan Festival evropskog filma, na kojem će biti prikazano devet novih igranih i dokumentarnih filmskih ostvarenja.

Program se realizuje u okviru Prestonice kulture Srbije, u organizaciji Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa portalom Cineuropa.

Ponedeljak, 8. maj

16:00 – IMADOVO DETINJSTVO, r. Zahari Sanjavi, Švedska, Irak, Letonija, 2021, 78′ (dokumentarni)
Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, petogodišnji Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Oporavak od traume je težak.

18:00 – LUKSEMBURG, LUKSEMBURG, r. Antonio Lukič, Ukrajina, 2022, 105′
Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.

20:00 – OVUDA ĆE PROĆI PUT, r. Nina Ognjanović, Srbija, 2023, 82′
Jana trči da spasi život stranca za koga misli da će je odvesti daleko od mesta u kome je odrasla.

Utorak, 9. maj

16:00 – MIKADO, r. Emanuel Parvu, Rumunija, Češka, 2021, 96′
Tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira. Njen otac je siguran da ga ona ponovo laže.

18:00 – IO STO BENE, r. Donato Rotuno, Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020, 100′
Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću.

20:00 – DIRIGENTKINJA, r. Marija Peters, Holandija, Belgija, 2019, 137′
Antonia Briko (1902-1989) je prva žena koju je svet prihvatio kao dirigentkinju i pijanistkinju, početkom XX veka. Film je potresna priča o borbi talentovane žene da ostvari svoje snove.

Sreda, 10. maj

16:00 – КRAT, r. Zahari Sanjavi, Švedska, Irak, Letonija, 2021, 78′
Deca su, bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže.

18:00 – MURINA, r. Antoneta Alamat Кusijanović, Hrvatska, Slovenija, 2021, 92′
Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu.

20:00 – PRASICA, r. Tijana Zinajić, Slovenija, 2021, 90′
Eva je akademski školovana slikarka bez inspiracije. Uskoro puni 27 godina i shvata da u celom životu još ništa nije postigla. Urnebesna i bezobrazna komedija o životu u zastoju.

Gosti na otvaranju festivala 8. maja u 20 časova su šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i rediteljka filma “Ovuda će proći put“ Nina Ognjanović, dobitnica EU nagrade publike za najbolji evropski film u takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.