Multimedijalna izložba “Čačanska Sloboda“

Cacanska Sloboda 01

U petak, 6. oktobra, sa početkom u 19:00 časova, u Srednjem holu Kulturnog centra Čačak biće otvorena multimedijalna izložba “Čačanska Sloboda“.

Izložbu priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Čačak u okviru projekta Čačanska rodna – Prestonica kulture.

Cacanska Sloboda 03

U njenom otvaranju učestvovaće generalni direktor kompanije “Sloboda“ Zoran Stefanović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i specijalna savetnica u Ministarstvu kulture Gordana Predić.

Osnovana rešenjem od 10. jula 1948. godine, potpisanim od strane Josipa Broza Tita, “Sloboda“ je izgrađena i puštena u pogon 1. maja 1951. na tromeđi sela Loznice, Pridvorice i Jezdine. U početku je izrađivala predmete namenjene vojsci, da bi sredinom 50-ih započela i izradu artikala za civilnu upotrebu. Pored namenske proizvodnje, “Sloboda“ započinje i izradu artikala za tržište (protivgradna raketa M-54, delovi za domaću radio industriju, emajlirano posuđe, pirotehnička sredstva, aparati za poljoprivredu, šrafovska roba itd).

Cacanska Sloboda 04

Šezdesetih godina “Sloboda“ postaje najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo u Jugoslaviji. Svoje usisivače, štednjake, rešoe i brojne druge proizvode, napravljene u saradnji za zapadnim firmama, izvozila je uglavnom u zemlje istočnog bloka ostvarujući posrednu međublokovsku ekonomsku saradnju na opštu korist. Svoje proizvode je izlagala na sajmovima u zemlji i inostranstvu, uglavnom u zemljama Istočnog bloka, ali i Zapadnoj Evropi, Aziji i Africi.

Izložba “Čačanska Sloboda“ ima za cilj da posetioce vrati u vreme kada je “Sloboda“ bila jedna od najpoznatijih fabrika bivše Jugoslavije, vreme u kojem je rasla zajedno sa svojim gradom, poklanjajući veliku pažnju razvoju i unapređivanju društvenog standarda zaposlenih brinući o poboljšanju uslova stanovanja, ishrane i psiho-fizičkog zdravlja, omogućavajući podsticanje daljeg obrazovanja i usavršavanja, kulturno-umetničkih, sportskih i drugih aktivnosti radnika, kao i njihovog organizovanog odmora.

Cacanska Sloboda 02

“Sloboda“ je za svoje radnike izgradila preko 1.700 stanova, ulažući istovremeno u razvoj grada – ona je izgradila prve stambene četvrti i prvu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Čačku, Hotel „Moravu“ i druge značajne objekte, obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove. Bila je suosnivač i finansijski pokrovitelj mnogih značajnih ustanova u Čačku i pravi primer društveno odgovornog poslovanja u socijalističkoj Jugoslaviji.