Monumentalna skulptura Olge Jevrić prvi put u Srbiji postavljena u javnom prostoru

Olga Jevric - Otkrivanje 1

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ postavila je u Čačku prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru.

Olga Jevric Otkrivanje 3

Skulptura “Raspon u tenziji“ napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa, visoka je 4,5 metra.

Postavljena je na šetalištu Gradskog bedema, pored Zapadne Morave u okviru projekta “Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“.

Punih šest i po decenija proteklo od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekano otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu koje je autorka namenila takvom prostoru.

Istoričar umetnosti Ješa Denegri rekao je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura „zahvali i oduži“ Jevrić.

  • Ovo je veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu, da je Olga Jevrić dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora realizuje jednu svoju skulpturu. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu. Na ovaj način naša sredina i kultura se na jedan način odužuju, između ostalog, i realizacijom nečega što ona za svog života, koliko god bila aktivna i ugledna, nije bila u stanju da izvede. S te strane, ovo je jedan poduhvat koji je vredan velike pažnje – rekao je prilikom otvaranja Denegri.
Olga Jevric Otkrivanje 6 Denegri

On je podsetio na veoma značajno mesto Olge Jevrić u istoriji srpske skulpture i umetnosti uopšte.

  • Svaka od njenih skulptura inkarnira neke od njenih vidjenja – ne samo usko skulptorskih problema, nego i nekih duhovnih značenja koja su za nju lično bila važna – naveo je Denegri.
Olga Jevric Otkrivanje 2

Autor projekta za postavljanja skulpture “Raspon u tenziji“, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, rekao je da je danas u Čačku zatvoren krug koji je Olga Jevrić započela pre više od šest decenija, koji je nastavljen pre 15 godina kada je nastavljen rad na realizaciji prostora.

  • Ona je bila jedna zaista izvanredna ličnost, ne samo kao vajar već kao erudita, posvećenik umetnosti. Ovaj projekat je značajan i po tome što se kao zemlja odužujemo Olgi Jevrić, koja nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera, već zaista svetskog kalibra, koji je ušao u svetske antologije umetnosti, da se njoj odužimo u Čačku, a ona je želela da se to dogodi baš ovde, da ugledamo njen rad u punom formatu – istakao je Simović.
Olga Jevric Otkrivanje 5 Ljubisa Simovic

Julka Marinković iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ rekla je da na sreću i radost naše umetničke i kulturne javnosti, realizacija skulpture “Raspon u tenziji“ se ostvaruje u sadašnje vrijeme.

  • U tom smislu, u godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se u celoj zemlji obeležava veoma značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u Čačku, postalo je tačka susreta dve heroine umetnosti, ali i prava prilika da se kao društvo odužimo velikoj vajarki i akademiku, a da srpska umetnost skulpture dobije možda i jedno od najznačajnijih monumentalnih dela u svojoj antologiji – naglasila je Marinković.
Olga Jevric Otkrivanje 4

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

Po izričitoj želji Olge Jevrić, posao izrade skulpture poveren je akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i Ljubiše Simovića. Urbanistički i arhitektonski poslovi su povereni arhitekti prof. dr Miloradu Mladenoviću. Međutim, i pored vrlo ozbiljnih priprema i urađenih poslova, projekat tada nije dovršen.