Kraljica Draga – Od ličnog kulta do najpoznatije antiheroine srpske istorije (FOTO GALERIJA)

Kraljica Draga 1

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku u četvrtak, 8. juna, održano je predavanje “Kraljica Draga – Od ličnog kulta do najpoznatije antiheroine srpske istorije“.

Kraljica Draga 2

Od ličnog kulta do najpoznatije antiheroine srpske istorije Kraljica Draga Obrenović (1866-1903) jedna je od najkontraverznijih ličnosti srpske istorije na prelomu 19. i 20.veka. Kada je kralj Aleksandar u julu 1900. godine obavestio ministre u vladi o svojoj nameri da se oženi gospodjom Mašin, bivšom dvorskom damom svoje majke kraljice Natalije, procesi razgradnje jednog sistema vlasti, čije su pukotine bile vidljive godinama, dobili su novo ubrzanje.

Kraljica Draga 4

Ponevši kraljevsku krunu, Draga Mašin se u kasnijim proizvodjenjima znanja o prošlosti i kolektivnog pamćenja uklopila u sliku negativnog učinka vladavine dinastije Obrenović u celini.

Kraljica Draga 5

I pored niza skandaloznih odstupanja od propisanog i očekivanog ponašanja vladarskog para, sećanje na kraljicu Dragu se ipak svodi na skup mizoginih predstava i bioloških činjenica o njoj kao ženi.

Kraljica Draga 6

Neispunjavanje biološke uloge,bodnosno slabost njene „ženske prirode“ da Srbiji podari naslednika prestola, činjenica da je bila deset godina starija od kralja Aleksandra i tvrdnje da je pre stupanja na presto proživela sumnjive godine udovičkog života, bili su u osnovi većine interpretacija o kraljici Dragi Obrenović.

Fotografije: Bus plus produkcija