“Krajputaši – Plava linija života“

Krajputasi predstava 1

U organizaciji Gradske biblioteke Čačak, u okviru Nacionalne prestonice kulture, u toku je priprema predstave “Krajputaši – Plava linija života“, prema tekstu Branka V. Radičevića.

Na predstavi radi profesionalni glumački i rediteljski tim, a ekipa predstave poziva sve zainteresovane građane u ponedeljak, 21. avgusta u 19 časova, na svojevrsnu radionicu na kojoj će moći da učestvuju u procesu nastanka predstave.

Inspirisani stvaralaštvom Branka V. Radičevića i nasleđem spomen-obeležja koje je Branko nazvao “krajputašima“, umetnici žele da se kroz radionicu upoznaju sa bogatom spomeničkom baštinom sa ovih prostora i predanja na ovu temu.

Oni veruju u važnost ovakvog okupljanja i građane pozivaju da donesu bilo koji trag o nasleđu predaka ili komšija koji imaju spomen-krajputaš ili jednostavno, priču o poznanstvu sa Brankom, jer će time ukazati na važnost očuvanja tradicije. Autorima predstave, radionica je jedinstvena prilika da stvaraju tragom Brankovog nadahnuća, i kao što je on svoj umetnički rad oblikovao u duhu naroda – i oni žele da tako nastane ovaj pozorišni komad – navode iz Gradske biblioteke Čačak.

U predstavi učestvuju glumci Ljubivoje Tadić, Marta Mikić i Jelena Tjapkin, perkusionista Aleksandar Alimpijević, a režiju potpisuje Ružica Anja Tadić.

Krajputaši, koji su okosnica priče, postavljani su kao spomen-obeležja od 19. veka, pa sve do sredine 20. veka po Šumadiji, dolini Zapadne Morave, Jelici, Dragačevu, Ovčaru i Kablaru, Goliji i Javoru.