Dušan Darijević: Koncert Rada Šerbedžije na otvaranju Disovog proleća – vatromet emocija

Rade Serbedzija koncert 1

Piše: Dušan Darijević, novinar

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“, jubilarno šezdeseto izdanje Disovog proleća otvorila je na nesvakidašnji način, bez suvišnih govorancija, stereotipa, standardnih, uobičajenih programa, već poezijom i muzikom, k’o što je red.

U okviru „Prestonice“ ponuđen je dvosatni praznik poezije i muzike – “Eto pjesma“, u naslovnoj uozi uvek dragi gost Rade Šrbedžija i njegov “Zapadni kolodvor“.

Rade Serbedzija koncert 3

VATROMET EMOCIJA

Gužva pred ulazom u veliku salu Gradske biblioteke. Karte rasprodate davno. U sali dupke puno, zauzeto svih par stotina mesta. Želja programskog tima bila je, bez obzira na ograničen broj mesta, da se ovaj veličanstven događaj održi ne u nekom konfornijem prostoru, već u Disovom domu – najlepšoj knjižnici, kako reče slavni glumac tokom rograma.

Šerbedžiji je svakako prijao intimniji, manji prostor, gde se osećao kao kod kuće, a ne kao na nekoj “tezgi“.

Od samog početka sve je prštalo od emocija, onako kako to već ume Rade. U dobrom raspoloženju, vodio nas je kroz svet poezije i muzike. Ređale su se pesme koje je Šerbedžija posvetio brojnim autorima, prijateljima poput Zlaje Arslanagića, Miše Kovača, ali i onima kojih više nema među nama, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Đorđe Balašević, Sonja Savić (posebno emotivno).

Rade je kako u svojim filmovima i serijama, tako i u muzici i na svojim pločama i koncertima, voleo da svoju publiku provede kroz različite krajeve bivše nam domovine, kako one urbane tako i one ruralne. Pored šlagera, pop pesama i šansona, na ovom koncertu su se i čuli pravi biseri narodne pesme, “Eleno kerko“ i “Svilen konac“. Pesme je otpevala Radova ćerka Nina Šerbedžija, toplo i zanosno, a “Konac“ na suvo, što je unelo dodatno uzbuđenje i emocije u inače sjajnu atmosferu u uzavreloj sali.

Rade Serbedzija koncert 2

POVRATAK RATNIKA

Ne smemo zaboraviti ni sjajan orkestar “Zapadni kolodvor“, koji je maestralno pratio u stopu razneženog, raspilavljenog Šerbedžiju.

Naravno, nije se moglo bez poezije, pesama koje su na glumčevom repertoaru gotovo od samog početka – “Barbara“, “Ne daj se Ines“ i, naravno, Dis. Kad Rade izgovori – ne marim da pijem, al’sam pijan često, prosto vam prođu trnci kroz telo. Bilo je tu pesama iz svih faza Šerbedžijine muzičke karijere, ona koju bih posebno izdvojio, svakako je “Povratak ratnika“, koju je napisao zajedno sa svojom Lenkom, a objavio na sjajnom albumu “Orihi, orihi“.

Nije se moglo ni bez anegdota. Meni je zgodna ona iz Londona, gde se devedesetih, nakon “skijanja“ u Sloveniji sa brojnom porodicom obreo glumac, bez posla i para. Na ulici ga sreće jedna naša, čini joj se poznat i kad je ukapirala ko pred njom stoji sa troje dece, gnevno je rekla – majku im, šta su nam uradili, da Rade Šerbedžija u Londonu tuđu decu čuva.

Rade Serbedzija koncert 5

NE OKREĆI SE, SINE

Pitam se, šta je to što slavnog umetnika nagoni da u sedamdeset sedmoj godini života putuje širom bivše Juge i recituje setnu poeziju, peva pesme, priseća se prošlih, boljih vremena i svojih preminulih prijatelja. Tuga, ili možda sreća, koju želi da podeli sa onima sebi bliskim, koji dele iste uspomene i sećanja, da u društvu po duhu istih, bude opet mlad i bar na tren ublaži setu i gorčinu, koju nosi starost i iskustvo. To bi mogao biti odgovor. Na Radovom koncertu, osećate se kao da ste kod njega u gostima, ili da je on vama došao u kuću i da uz piće, opušten razgovor i pesmu, delite uspomene, sećanja i uživate u životu još dok ga ima.

Rade Serbedzija koncert 4

Za kraj, pravi vatromet emocija, pesme “Ne okreći se sine“ i legendarna “Ne daj se Ines“.

Bilo je prelepo i živeo nam Rade, još dugo, dugo.