Koncert Akademskog hora “Collegium musicum“

Collegium

Na Dan grada Čačka, u ponedeljak, 18. decembra sa početkom u 19:00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra održaće se koncert Akademskog hora “Collegium musicum“, pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, sa solistima Sanjom Kerkez i Dragutinom Matićem.

Hor “Collegium musicium“ osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Od osnivanja je dirigent hora bila Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um. Dragana Jovanović, docent na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1999. godine bila angažovana kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora. Od 1971. godine do danas preko 300 studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu bile su članice ovog ansambla.

“Collegium musicum“ je jedan od najeminentnijih horova u Srbiji. Do sada je održao preko 3.000 koncerata širom zemlje i sveta.

Akademski hor “Collegium musicum“ ostvario je trajne snimke za Radio televiziju Srbije, Nacionalni radio Norveške, Italijansku nacionalnu radio televiziju (RAI), RTV Meksiko i druge.

Repertoar hora obuhvata dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. U punih 46 godina postojanja hor je ostvario preko 200 premijernih izvođenja. Hor je učestvovao u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu.

Ulaz je slobodan, a besplatne ulaznice mogu se podići na biletarnici Kulturnog centra.