Izložba povodom velikog jubileja: Pet decenija časopisa “Gradac“

Gradac 50 rodna

U Galeriji Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“ u petak, 24. novembra od 19 sati, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Časopis ‘Gradac’ ‒ pedeset godina postojanja“, autora Tijane Bežanić i urednika “Gradca“ Branka Kukića.

Gradac 50

U Galeriji Biblioteke će se povodom ovog jubileja, značajnog ne samo za književno-umetničku scenu Čačka, nego i cele Srbije i nekadašnje Jugoslavije, obratiti Jasmina Vrbavac, Slobodan Šijan, Svetislav Basara, Goran Petrović, Branko Kukić i Milosav Saki Marinović.

Kroz reprezentativnu izložbu časopisa, plakata velikog formata, fotografija, rukopisa i drugih grafičkih elemenata biće prikazano pet decenija razvoja i života časopisa.

Izložba se realizuje u organizaciji Gradske biblioteke Čačak, a u okviru Nacionalne prestonice kulture i projekta “Čačanska rodna“.

“Gradac“ je već punih pet decenija urbana legenda izdavaštva – atipičnog, kvadratnog oblika, sa neuhvatljivim grafičkim izgledom koji sada potpisuje Mile Grozdanić. Pojavio se 1974. godine, a izdavači su Dom kulture (Kulturni centar) Čačak i umetničko društvo “Gradac“.

Gotovo od samog početka, časopis uređuje Branko Kukić, a danas uz njega redakciju čine Milosav Marinović, Vladan Matijević i Savo Stijepović.

Do danas je objavljeno 226 brojeva, sa hiljadama aktuelnih tekstova koji su iznova otvarali nove ili podsećali na zanemarene teme u srpskoj kulturi.

Pomenimo da su u koricama ovog časopisa objavljene antologije Savremena svetska priča, Svetska poezija danas, Stvaranje moderne drame, monografske celine o piscima kao što su Danilo Kiš, Henri Miler, Samjuel Beket, Bruno Šulc, Luj-Ferdinand Selin, Antonen Arto, Vasko Popa, Žan Žene, Malkolm Lauri, Martin Buber, Viljem Blejk, Danil Harms, Niče, Ernst Jinger, o slikarima Ljubi Popoviću, Dadu Đuriću, Baltusu, o pokretu zvanom Mediala, o stripu (Hugo Prat, Mebijus, Enki Bilal).

Čitave hrestomatije su objavljene o pojmovima kao što su smrt, apokalipsa, mistika, pravoslavlje i umetnost, gnosticizam, jevrejska mistika…

Prava senzacija su bili Rečnik imaginarnih mesta, Tajna istorija kulture 20. veka, Kumranski rukopisi.

Program počinje u 19 časova, a u ulozi voditelja biće bibliotekar Tanja Vuković.