Grad gost – Trebinje: Izložba Igora Bošnjaka inspirisana spomenicima NOB-a

Izlozba Igora Bosnjaka

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ u Čačku i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka “Budućnost se ponavlja više nego istorija“, u petak, 4. avgusta u 19 časova.

Reč je o gostujućem projektu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji je i predlog ove institucije za Nacionalni paviljon na Venecijanskom bijenalu zbog čega je prošle godine bio predstavljen u Muzeju, a u ovoj godini i u Kulturnom centru Trebinje.

Izložba je deo programa “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“, a u okviru segmenta “Grad gost – Trebinje“.

Izložba “Budućnost se ponavlja više nego istorija“ predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom “Transformersi“. Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom ovih fenomena.

Ova izložba Igora Bošnjaka je umetnički projekat koji se kontinuirano razvija i nadograđuje, tako je za ovu priliku rad „Sentience“ obagaćen štampanim 3D modelima realizovanih u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku.