Dve vrlo značajne izložbe 6. aprila kao deo aprilskih kulturnih događaja projekta “Čačanska rodna“

Izlozba, Irena Lagator Pejovic

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“, 6. aprila u 18 časova, biće otvorena izložba „Prostranstva ljubavi“ Irene Lagator Pejović u znak sećanja na nacističko bombardovanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine, kada je stradalo preko 600.000 knjiga, rukopisa, povelja, dokumenata, novina, periodike… Izložba je deo programa „Nagrađeni na Memorijalu“ i priređuje se u okviru jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Izložba će trajati do 20.maja.

Na otvaranju izložbe će govoriti Branislav Dimitrijević i Mirjana Šijačić-Nikolić, a kustosi će biti Patricja Rilko i Julka Marinković.

„Prostranstva ljubavi“, samostalna izložba Irene Lagator Pejović, prikazuje raznolik izbor iz novijih radova umetnice, uključujući i nove artivističke radove. Kako tematski, tako i prostorno, ovi istraživački radovi obuhvataju teme inflacije, rada i znanja, a bave se kompleksnošću i protivrečnostima stanja današnjice, u kojoj više ne možemo poricati krajnju hitnost kritičkih ekonomskih i ekoloških prodora.

Istog dana, 6. aprila u 19 časova, u Kulturnom centru Čačak umetnici iz marginalizovanih grupa prikazaće svoje radove u okviru izložbe „ART DIJALOG“ (Umetnost sa društvene margine) autora Božidara Plazinića.

Art Dijalog 01

Vođeni rukom velikog srpskog i čačanskog slikara i umetnika Bože Plazinića, okupljeni oko Centra za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture „Krug“ kreirali su izložbu radova realizovanih kao socijalno angažovan umetnički koncept u saradnji sa društveno osetljivim grupama.

Stručni tim „Kruga“ uz Plazinića čine psihijatri dr Mirjana Šojić i dr Dragan Jevdić, slikar Marko Lazović, psiholog Rada Majstorović i socijalni radnik Marija Vojvodić. Oni su u proteklom periodu radili u radionicama inkluzivnog tipa sa ljudima sa margine društva kako bi pokazali da umetnost može pomoći svakome i postati – anti-stigma.

Upravo to je tema izložbe vizuelnih radova, nastalih kroz okupacionoterapijski rad u radionicama na psihijatrijskom odeljenju Opšte bolnice Čačak, Međuopštinskom udruženju slepih i slabovidih, Okružnom zatvoru, otvorenoj radionici i Centru za vizuelna istraživanja „Krug“. Dok je na psihijatrijskom odeljenju bolnice održana radionica pod nazivom „Brod želja“, u Udruženju slepih i slabovidih održana je radionica „Dodirni svet“, a akteri radionice u Okružnom zatvoru stvarali su pod sloganom „Sa slobodom“.

Radovi nastali u okviru projekta „Art dijalog“ biće izloženi posetiocima Kulturnog centra Čačak od 6. do 23. aprila, a u okviru ovog projekta biće održana i tribina pod istim nazivom – Art dijalog.