Celovečernji koncert u Ovčar Banji Crkveno-pevačke družine “Branko“

Pevacka druzina Branko

U organizaciji Udruženja “Irmos“, u nedelju, 9. jula, u amfiteatru u Ovčar Banji biće održan celovečernji koncert niške Crkveno-pevačke družine “Branko“, pod nazivom “Božanstveno pojanje na raskršću“, koji se organizuje u sklopu programa “Čačanska rodna – Čačak prestonica kulture Srbije 2023“.

Niška Crkveno – pevačka družina “Branko“ je osnovana 1. septembra 1887. godine pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu. Hor je dobio ime po čuvenom pesniku srpskog romantizma Branku Radičeviću.

Iz duge i burne istorije hora izdvajaju se nastupi hora između dva svetska rata po čitavom Balkanu, kojima se pronosi slava srpske horske muzike. Posle Drugog svetskog rata hor “Branko“ je podelio katakombnu sudbinu srpske crkve, ali nije prekidao svoju osnovnu namenu – pojanje na bogosluženjima. Devedesetih godina prošlog veka ansambl je potpuno obnovljen. Tokom poslednjih 20 godina hor je nastupao širom sveta.

Hor “Branko“ je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći – Patrijarha Pavla i Patrijarha Irineja. Hor je nosilac ordena Svetoga Save prvog i drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina.

U sklopu obeležavanja jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor “Branko“ je pevao na centralnoj proslavi, na Liturgiji koju su služila četiri patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine. Decembra 2015. godine hor je priredio celovečernji koncert u Konstantinopolju u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije. Dve godine kasnije povodom proslave 130 godina od osnivanja hor je gostovao na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi i priredio celovečernji koncert. Avgusta 2018. hor je učestvovao na XIX Festivalu “Mundial de Coros“ u Meksiku kao jedini predstavnik horova Evrope.

Horom diriguje Sara Cincarević.

Koncert će biti održan u nedelju, 9. jula, u 20 časova, u amfiteatru u Ovčar Banji. U slučaju nepogodnih vremenskih uslova, koncert će biti održan u Velikoj sali Kulturnog centra u Čačku.

Za sve zainteresovane sugrađane, organizovan je besplatan prevoz autobusom iz Čačka za Ovčar Banju u nedelju sa polaskom u 19 časova, kao i povratak iz Ovčar Banje za Čačak u 22 časa.