Andraš Urban: “Ko igra Sonju Savić“ je bučna i intenzivna predstava sa potresnim tekstom

Andras Urban 1

Predstava “Ko igra Sonju Savić“ je predstava o istrajnosti i životu umetnika na ovim prostorima. Ona ne podilazi nikome, govori vrlo iskreno, ali i ne napada. Bučna je, sa intenzivnom prisutnošću glumaca, i sa potresnim i dirljivim tekstom.

Ovim rečima režiser Andraš Urban opisao je u najkraćem predstavu “Ko igra Sonju Savić“, koja će premijerno biti izvedena u velikoj sali Kulturnog centra Čačak u ponedeljak, 22. maja, i dva dana kasnije u Bitef teatru.

Predstava koja za inspiraciju ima lik i delo slavne jugoslovenske glumice rođene u Čačku Sonje Savić nastala je u okviru programa “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“.

  • Ovo nije predstava o Sonji Savić u muzejskom ili bibliotekarskom smislu, ali svaki momenat u predstavi je inspirisan njenim životom ili našim refleksijama što se njenog života tiče. To jeste predstava o životu umetnika u ovim vremenima na ovim našim prostorima. Lično sam radeći na predstavi imao odnos prema Sonji kao nekoj ikoni nepokolebljivosti i istrajnosti, osobi koja ne prodaje svoje principe – rekao je na predstavljanju predstave reditelj Andraš Urban.

On je istakao da je rad na ovoj predstavi možda najteži stvaralački proces u njegovom životu, imajući u vidu i okolnosti i temu kojom se predstava bavi.

  • Baviti se Sonjom Savić nije baš radosni hod pored reke pod suncem, nego je priča vrlo bolna i depresivna. Ali mislim da smo se izborili sa tim. Imamo jednu vrlo dinamičnu, živahnu i zanimljivu predstavu koja govori svakoj publici, znači nije predstava za pozorišne eksperte, nego za pozorišnu publiku koja na predstavu dolazi otvorenog srca i uma – naglasio je Urban.
Ko igra Sonju Savic 2

Istakao da je izuzetno zadovoljan glumačkom ekipom.

  • Stvari koje oni izvode u tih sat i dvadeset minuta nije svakodnevna stvar. Istakao bih jednog veoma mladog glumca i novo lice, a to je Nikola Voštinić, ali i ostalo četvoro su izuzetni – naveo je Andraš Urban.

Kako je naglasio, Sonja Savić u ovoj predstavi do publike dolazi kroz pet likova.

  • Predstava nije dramskog karaktera i ona nije skulptura Sonji Savić. Nadam se da će to što je ona predstavljala izlaziti kroz izvođenje predstave. I kroz pet glumaca, i kroz muziku Irene Popović Dragović, i kroz tekst Vedrane Božinović. Dakle, niko ne igra Sonju Savić, ali je svi igraju. Verujem da će se lik Sonje Savić pojaviti kao neki oblak, metaforički govoreći, iznad predstave – rekao je poznati reditelj.

Dramaturškinja Vedrana Božinović rekla da je tokom rada na predstavi svakog dana živela sa Sonjom Savić, ali i naglasila da se predstava ne bavi nijednim specifičnim periodom u životu glumice.

  • Ovde Sonja jeste i filmska zvezda bivše Jugoslavije, i andergraund umetnica, i reditelj, i najbolja prijateljica, i princeza bez dokaza o aristokratskom poreklu, i narkomanka, i neko ko ne zaslužuje da dobije ulicu ni u jednom gradu, neko koga treba sahraniti i ko je sam kriv za sudbinu koju je doživeo. Ovde je Sonja sve to, jer je, po meni, na osnovu svih intervjua, emisija, filmova i svega što sam pogledala i pročitala u poslednjih nekoliko meseci, zaista i bila sve to. Vrlo je dokumentarno sve što se u predstavi pojavljuje kao materijal. Dokumentarno je to što ona govori o sebi. Nijedna reč koja je u predstavi rečena o njoj nije izmišljena. Napravila sam kompilaciju svega što su nakon njene smrti govorili njeni prijatelji i savremenici, oni koji bi voleli da su joj zaista bili takvi prijatelji kao što su pričali nakon njene smrti, kolege… Koristila sam materijale sa preko 30 foruma u kojima se govorilo o Sonji nakon što je umrla, kao i materijale tabloida od trenutka kada je umrla do danas – rekla je Božinović.

Glumica Borjanka Ljumović istakla je da je “Ko igra Sonju“ predstava o beskompromisnosti, o hrabrosti jedne žene i umetnice.

  • Ovo je predstava o ženi koja nije pristajala na ono što joj se nudilo, a što nije želela, koja nije želela da bude zvezda u trenutku kada je to mogla, koja je želela da ide svojim putem i koja je iznad svega slušala sebe i nigde nije zastranila – navela je Ljumović.
Ko igra Sonju Savic

Predstava “Ko igra Sonju Savić“ nastala je u koprodukciji Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra, a deo je segmenta “Na kaldrmi“ projekta “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“.

U predstavi igraju Nikola Voštinić, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić, Julija Petković i Bratislav Janković.

Dramaturgiju predstave “Ko igra Sonju Savić“ potpisuje Vedrana Božinović, muziku Irena Popović Dragović, a kostime je uradila Selena Orb.

Premijera je zakazana za 20 sati. Ulaz na predstavu je besplatan, ali se moraju nabaviti ulaznice na biletarnici Kulturnog centra.