Pola veka časopisa “Gradac“ (FOTO)

Gradac 50 godina 9

U Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” 24. novembra svečano je otvorena izložba „Časopis Gradac ‒ pedeset godina postojanja” autora Tijane Bežanić i Branka Kukića. Program je realizovan u organizaciji Gradske biblioteke Čačak, a u okviru Nacionalne prestonice kulture i projekta „Čačanska rodna”.

Gradac 50 godina 1

Publici se najpre obratio Branko Kukić, glavni urednik ovog eminentnog čačanskog glasila, a zatim i gosti programa Jasmina Vrbavac, Slobodan Šijan, Svetislav Basara, Goran Petrović i Milosav Marinović.

Rečima Ljube Popovića – časopis „Gradac” je čitava biblioteka – a na izložbi su odškrinuta vrata te biblioteke, jer se u vitrinama mogu videti tematski složena glasila po rubrikama: fenomeni, muzika, pisci svetske književnosti, domaći autori, religija i mistika. Potom i svojevrsne antologije: slikari, naučnici, strip-autori, organizacije i društva, o časopisu su rekli i sl. Vidno mesto na izložbi zauzimaju i nagrade koje su bile logičan sled, ako se ima u vidu vrednost glasila i uređivačkog tima, koji je nedavno iznedrio i 229–230. broj.

Gradac 50 godina 8

Tu su i fotografije Branka Kukića i njegovih saradnika. Ono što autori postavke nisu izdvojili u vitrine nalazi se na 18 plakata, koji obiluju brižljivo odabranim tekstovima i ilustracijama, ali se odlikuju i sofisticiranim dizajnom za koji je zaslužan akademski grafičar Zoran Jureš.

O poluvekovnoj tradiciji časopisa koji je dosegao možda i domete koje prvobitno uredništvo nije moglo ni zamisliti, kao i o ključnoj tački i prekretnici koja se dogodila 1977. godine tematom koji je bio posvećen Mediali, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag poput Milijana Miloševića Crnog i drugih vrednih saradnika, govorio je Branko Kukić.

Gradac 50 godina 2 Branko Kukic
  • Kako se menjao pogled na svet i umetnost, tako su se menjali i čitaoci, a vrednost ovog glasila iznova je potvrđivala podrška velikih pisaca i pesnika poput Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, ali i ljudi iz sveta filmske i likovne umetnosti – istakao je Kukić.
Gradac 50 godina 3 Slobodan Sijan
  • Izložba posvećena glasilu ,,Gradac” dovodi do spoznaje da je reč o moru nepreglednih izdavačkih dragulja, te svako ko voli knjigu, ko se interesuje za kulturu i ko ima strast saznavanja, mora imati želju da celu tu biblioteku poseduje – naglasila je Jasmina Vrbavac, urednik na RTS-u i autor emisije „Vavilon”.
Gradac 50 godina 10

Filmski reditelj, scenarista, pisac, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Slobodan Šijan govorio je o eminentnom časopisu kao o ,,neophodnom prilogu biblioteci tajnih znanja ili sabranih podataka o nečemu o čemu bismo želeli da saznamo više nego što je to bilo moguće, onom bez kog ne bismo mogli dalje”.

Gradac 50 godina 7

,,Gradac” je, kako je to naveo u svojevrsnoj besedi književnik i akademik Goran Petrović, produžetak prekraćenog sveta kada je u pitanju stvaranje. On je prisutne proveo kroz mesta, teme i podsetio na velikane kojima je dat prostor na stranicama papira i kada drugi prostora za njih nisu imali.

  • S jedne strane, mada ovlašno i skokovito nabrajanje imena i tema nije dovoljno da predstavi širinu, opseg časopisa Gradac, čak i ono samo raduje – koliko svega toga na svetu ima. S druge strane, i sam taj ovlašan popis izaziva strah – za koliko toga bismo ostali uskraćeni da nije bilo ovog časopisa – naglasio je Petrović.
Gradac 50 godina 5 Goran Petrovic

Jedan od temata ovog časopisa posvećen je i književniku Svetislavu Basari, koji je na otvaranju izložbe istakao da u svetu propadljivosti i nestalnosti jeste pravo čudo da nešto potraje pedeset godina u neokrnjenom izgledu, a ,,Gradac” je to uspeo.

  • Ovo glasilo je sublimacija srpske kulture i znači mnogo više od časopisa, jer okuplja ljude različitih interesovanja i starosnih dobi – naveo je Basara.
Gradac 50 godina 4 Svetislav Basara

Milosav Saki Marinović, pisac, dramaturg, osnivač i urednik magazina „Lice ulice” je u svojstvu dugogodišnjeg člana redakcije „Gradca” podsetio da je i u vreme kada nije bilo modernih tehničkih sredstava za produkciju časopisa i kada su tekstovi akribično sakupljani i kucani na pisaćoj mašini, a zatim i pažljivo pregledani, njegovo uredništvo odlikovala istrajnost, doslednost i preciznost.

Gradac 50 godina 6

Prvi broj časopisa ,,Gradac” je objavljen u novembru 1974. godine, a izdavači su ostali nepromenjeni do danas (Dom kulture Čačak, sadašnji Kulturni centar i Umetničko društvo Gradac). Pored koncepcijskog zaokreta te čuvene 1977, došlo je i do promene u dizajnu samog časopisa. Naime, urednik je odlučio da grafičko rešenje broja o Mediali poveri Milu Grozdaniću, renomiranom grafičaru, dizajneru knjiga sa kojim je saradnja trajala do njegove smrti 2022. godine. Jednako uspešno, Grozdanićev rad povremeno nastavlja njegov učenik Rastko Kukić, profesor na Računarskom fakultetu u Beogradu. Sve ovo je Tijana Bežanić kao priređivač kataloga izložbe „Časopis Gradac ‒ pedeset godina postojanja” navela u uvodnom tekstu, a ostale priloge je birala uz dogovor sa urednikom Brankom Kukićem. Važan saradnik tokom ovog posla bio je i bibliotekar Nikola Peulić, a za dizajn publikacije je zadužen inženjer Miroslav Marić.

Gradac 50 godina 11

Izložba će za javnost biti otvo­re­na­ ­do 20.­ ja­nu­a­ra­ 2024.­ go­di­ne.