Svečano otkrivanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru

Raspon u tenziji - Pripreme 1

U ponedeljak, 18. septembra u 13 sati, na gradskom bedemu (plato kod pešačkog mosta) biće svečano otkrivena monumentalna skulptura Olge Jevrić pod nazivom “Raspon u tenziji“.

Olga Jevric Raspon

Otkrivanje monumentalne skulpture u javnom prostoru grada odvija se u organizaciji Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, a u okviru programa Nacionalne prestonice kulture “Čačanska rodna“.

Skulptura “Raspon u tenziji“ (cement, ferioksid, gvožđe, 320x450x300 cm) izrađena je u Radionici skulptura “Kuzman“ prema skulpturi malog formata “Raspon u tenziji“ (1996, ferioksid, gvožđe, 22x37x20 cm, Legat Olge Jevrić – Umetnička zbirka SANU).

Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi tek danas, na javnom prostoru, u Srbiji, dočekali otkrivanje njene monumentalne skulpture, jedne u brojnom nizu, koje je namenila javnom prostoru. Nažalost, nije dočekala taj čin, ali je verovala da će se ipak dogoditi – rekao je Ljubiša Simović, autor projekta postavljanja skulpture.

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović, u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

Po izričitoj želji Olge Jevrić, posao izrade skulpture poveren je akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i Ljubiše Simovića. Urbanistički i arhitektonski poslovi su povereni arhitekti prof. dr Miloradu Mladenoviću. Međutim, i pored vrlo ozbiljnih priprema i urađenih poslova, projekat tada nije dovršen.

Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta za koji verujemo da je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada, prava je prilika da se na dostojan način odužimo isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji – navodi direktor UG “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović.

Skulptorski opus akademika Olge Jevrić (1922–2014) spada u vrhunske domete srpske i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju zbog čega je stekla vrlo ugledni status u sopstvenoj kulturnoj sredini.

Raspon u tenziji Pripreme 2

O tome svedoče i dve kolekcije – legati koji se sa pažnjom i poštovanjem čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu. Takođe, dela Olge Jevrić se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja Cepter, Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac, Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, Galerije RTS u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja Tera u Kikindi i u mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama, dok brojna inostrana izlaganja i zastupljenost njenih skulptura u značajne svetske umetničke preglede i kolekcije, poput kolekcije u Muzeju savremene umetnosti Zagreb, MMSU Rijeka, Galeriji Murska Sobota, Umetničkoj galeriji Skoplje, Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu i Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

O umetnosti skulpture Olge Jevrić govoriće prof. dr Jerko Denegri. Generalni pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak.