Duh Nika Kejva u srpskoj prestonici kulture (FOTO GALERIJA)

Cave Dogs 8

Kada se spoje stih i zvuk, nastaje magija. A kad umetničku alhemiju te vrste inspiriše neko poput Nika Kejva, zagarantovana je dugotrajna očaranost. Tako je bilo i u petak, 19. maja, kada se Velika sala čačanske Biblioteke na nekoliko sati pretvorila u vremensko-prostornu kapsulu, osvetljenu aurom lika i dela ove rokenrol ikone.

Cave Dogs 2
Cave Dogs 4

U okviru poetsko-muzičke večeri naslovljene “Neka zvona zazvone“, reči, muziku i naposletku viziju samog Kejva dočarali su gosti Igor Cvijanović, prevodilac, publicista i profesor engleskog jezika, i bend “The Cave Dogs“.

Cave Dogs 3
Cave Dogs 6

O stvaralačkom opusu legendarnog Australijanca govorio je Igor Cvijanović, koji je doktorsku disertaciju odbranio upravo na temu Kejvove “poetike prestupa“.

Cave Dogs 9
Cave Dogs 5

Iako su vremenski i prostorno udaljeni Vladislav Petković Dis i Nik Kejv pripadaju liniji tzv. “ukletih pesnika“. U njihovoj poetici se mogu primetiti zajednički motivi kao što su mrtva draga, groteska, kritika društva, kataklizmične slike. Primer je Disova “Jutarnja idila“ i Kejvova “The sorrowful wife“. Zajedničko im je da u Čačku imaju ne toliko brojnu, ali svakako odanu publiku.

Cave Dogs 10
Cave Dogs 7

Nakon akademskog pristupa stvaralaštvu Nika Kejva, čačanska pubila imala je retku priliku da puna dva i po sata uživa u nastupu beogradskog tribjut benda “The Cave Dogs“, koji su drugi put nastupali u Čačku i iznova oduševilo poštovaoce muzičkog izraza “Princa tame“.

Cave Dogs 11
Cave Dogs 1

Frontmen benda Nikola Krstić, osim što sa njim deli inicijale, ima fascinantnu sličnost sa čuvenim Australijancem kada su u pitanju scenski nastup, boja glasa i interpretacija. Tokom dva i po sata koncerta “The Cave Dogs“ proveli su publiku kroz veličanstven muzički opus Nika Kejva i njegovog pratećeg benda “The Bad Seeds“.

Fotografije: Gradska biblioteka Čačak